Rita Logoped

Fagområder

Aphasia Norsk
Ervervede vansker

Ervervede vansker refererer til språk-, tale-, kommunikasjons- og svelgevansker som oppstår etter en periode med normal funksjon. Disse vanskene skyldes ofte sykdom, skade eller nevrologiske tilstander som påvirker hjernen eller nervesystemet, slik som hjerneslag, traumatisk hjerneskade, Alzheimers sykdom eller Parkinsons sykdom. Slike tilstander kan føre til varierende grad av språklige og kommunikative utfordringer.

Ervervede vansker omfatter blant annet:

Afasi – Språkvansker som følge av hjerneskade, ofte etter hjerneslag eller traumatisk hjerneskade.

Taleapraksi – Vansker med å planlegge og koordinere bevegelser for tale, til tross for intakt muskulatur.

Dysartri – Motoriske talevansker på grunn av nedsatt muskelkontroll, ofte forårsaket av nevrologiske sykdommer som Parkinsons sykdom, Multippelsklerose (MS) eller Amyotrofisklateral sklerose (ALS).

Kognitive kommunikasjonsvansker – Språk- og kommunikasjonsvansker relatert til kognitive utfordringer etter hjerneskade eller demens.

Dysfagi – Svelgevansker som kan påvirke både sikkerhet og effektivitet ved matinntak, ofte knyttet til nevrologiske sykdommer eller hjerneskader.

Hjerneslag – kan føre til afasi (språkvansker), dysartri (talevansker) eller apraksi (problemer med taleplanlegging).

Dystoni – kan påvirke stemmekvaliteten og gi ufrivillige muskelbevegelser i strupeområdet.

Stemmevansker

Stemmevansker oppstår når stemmens kvalitet, tonehøyde eller styrke avviker fra det som er typisk for alder, kjønn eller språklig og kulturell bakgrunn. En stemmeforstyrrelse kan foreligge dersom personen opplever at stemmen ikke fungerer optimalt i hverdagen, selv om omgivelsene ikke nødvendigvis merker avviket.

Stemmevansker deles inn i organiske og funksjonelle stemmelidelser. 

Organiske stemmevansker skyldes fysiske eller nevrologiske endringer i strupehodet eller stemmeapparatet.

Strukturelle stemmevansker: Endringer i stemmebåndene, for eksempel stemmebåndsknuter, polypper eller aldersrelaterte forandringer.

Nevrologiske stemmevansker: Påvirkning av nervesystemet som fører til stemmevansker, som spasmodisk dysfoni, stemmeskjelving eller lammelse av stemmebåndene.

Funksjonelle stemmevansker: Ineffektiv bruk av stemmemekanismen til tross for normal struktur, slik som vokaltretthet, muskelspenningsdysfoni, diplofoni eller ventrikkelfonasjon.

Utviklingsmessig språkvansker (DLD)

Utviklingsmessig språkvansker (DLD) er en kommunikasjonsforstyrrelse som påvirker evnen til å lære, forstå og bruke språk. DLD kan påvirke et barns evne til å snakke, lytte, lese og skrive. Tilstanden har også vært kalt spesifikke språkvansker, språklig forsinkelse eller utviklingsmessig dysfasi. Det er en av de vanligste utviklingsforstyrrelsene, og utfordringene ved DLD vedvarer ofte inn i voksen alder.

Logopedisk oppfølging tilpasses den enkeltes behov og kan bidra til å styrke språk- og taleferdigheter, forbedre kommunikasjon og øke deltakelse i hverdagslige situasjoner.

d108d977-5e4d-4b3a-87df-dd93abd09f7d
Taleflytvansker

Taleflytvansker refererer til vansker med taleflyten, preget av uvanlig hastighet, rytme og vansker som repetisjoner og lydforlengelser. Det kan også innebære spenning, taleunngåelse, kampatferd og sekundære væremåter.

Stamming er den vanligste taleflytvansken, preget av repetisjoner av lyder og ord, forlengelser av konsonanter og blokkeringer, som innebærer stille fikseringer eller vansker med å starte lyder.

Løpsk tale  er en taleflytvanske preget av rask eller uregelmessig tale, atypiske pauser, brudd i taleflyten, sammenbrudd eller utelatelse av stavelser samt språkformuleringsvansker. Dette kan føre til redusert taleklarhet og flyt.

Dysfagi

Dysfagi er problemer med å svelge, ofte på grunn av problemer med halsen eller spiserøret, røret som fører mat og væske til magen. Noen individer kan slite med spesifikk mat eller drikke, mens andre kan være ute av stand til å svelge helt. Selv om det kan påvirke alle, er dysfagi mest vanlig hos eldre voksne, babyer og de med problemer med hjernen eller nervesystemet.

Tegn på dysfagi
Hoste eller kvelning mens du spiser eller drikker.
Oppblåst mat, noen ganger gjennom nesen
En følelse av at maten sitter fast i halsen – En skurrende stemme som klinger våt under måltider. Ytterligere symptomer kan inkludere sikling, problemer med å tygge, vekttap, dehydrering og tilbakevendende brystinfeksjoner.

Årsaker til dysfagi
Hjerneslag, traumatisk hjerneskade, ryggmargsskade, demens, Parkinsons sykdom, multippel sklerose, kreft, muskeldystrofi.

Kjønnsinkongruens

Kjønnsinkongruens oppstår når en persons tildelte kjønn ved fødsel ikke samsvarer med deres kjønnsidentitet. Dette kan føre til at enkelte opplever at stemmen ikke samsvarer overens med deres kjønnsidentitet, noe som kan skape ubehag og ønske om å endre stemmebruk og tale. Kjønnsbekreftende stemmeterapi hjelper personer med å tilpasse sin stemme og kommunikasjon til sin kjønnsidentitet, noe som kan bidra til å redusere kjønnsdysfori og fremme autentisk selvuttrykk.

Denne terapien innebærer arbeid med ulike stemmerelaterte aspekter, inkludert resonans, toneleie, intonasjon, volum og artikulasjon. Hos Rita Logoped er målet med kjønnsbekreftende stemmetrening å støtte personer i å utvikle en stemme som føles naturlig og riktig for deg. Prosessen handler ikke om å tilpasse seg samfunnets normer for kjønnsuttrykk, men om å gi personer muligheten til å uttrykke sitt kjønn på en måte som føles ekte for dem.